Offlight in de nieuwsredactie

Offlight: beloning bij wegleggen smartphone

De Offlight van Merlijn Smits en Mark Beltman moet ervoor zorgen dat mensen voortaan weer een moment samen hebben aan tafel. Hoe meer telefoons er in de houder worden gezet, hoe sfeervoller het licht.

Merlijn Smits is in juni afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Twente. Op haar studie richtte zij zich vooral op licht en gezondheid. “Een burn-out is vaak het gevolg van te veel prikkels om je heen. Een oorzaak daarvan is de telefoon.” Smits vroeg zich af hoe ze ervoor kon zorgen dat mensen hun telefoon af en toe wegleggen.

Na haar studie dachten Smits en Beltman dat het een goed idee was om hier iets mee te doen. Hier kwam de Offlight uit.

Straffen 

“Er zijn veel initiatieven waarbij je gestraft wordt als je je smartphone wel gebruikt”, legt Smits uit. “Als mensen uit eten gaan, maken ze soms een stapel van de digitale apparaten. Wie als eerste zijn telefoon pakt, moet de rekening betalen. Ook is er een Offline glass. Dat is een bierglas met een halve ondergrond. Als je je telefoon eronder legt dan blijft het glas rechtop staan, wanneer je je telefoon pakt, valt het glas om.”

Volgens Smits hebben zij geprobeerd mensen te belonen bij het wegleggen van de smartphone. “Als je je telefoon in de houder legt, krijg je als beloning gezelliger licht.”

Smaakgevoelige lamp 

Smits vertelt dat de lamp nog niet te koop is en het maken van de lamp vooral een statement is. Wel zijn er plannen om hem te gaan verkopen. “Het is nu een heel smaakgevoelige lamp, dus misschien dat we een andere versie kunnen maken die neutraler is voor iedereen. Verder denken we aan een kleinere houder waarbij de telefoon wordt opgeladen.”

Zelf zien Smits en Beltman de lamp wel in restaurants hangen. Volgens Smits zou het de omgeving stimuleren wanneer zo een lamp boven de tafel in een restaurant hangt. “Er is dan niet een persoon die vraagt aan de groep het apparaat weg te leggen. Door de beloning worden mensen gestimuleerd en ze hebben weer een moment echt samen.”

Lees het volledige artikel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *